Biyoloji dersine verimli nasıl çalışabilirim?

Biyoloji dersi bilgi ağırlıklı olması sebebiyle sayısal branştaki öğrenciler tarafından sözel bir ders gibi algılanır. Bu algı öğrencilerin biyoloji dersine karşı önyargıyla yaklaşmasına sebep olur.

 

Biyoloji dersine verimli nasıl çalışabilirim?

Biyoloji dersi, bilgi ağırlıklı olması nedeniyle , sayısal branşlı öğrenciler tarafından, sözel bir dersmiş gibi algılanmaktadır. Bu algı, öğrencilerin biyoloji dersine karşı bir  ön yargı ile yaklaşmasına neden olur. Öğrenci genellikle bu dersi “nasıl olsa, ezberler yaparım” mantığı ile, sınav öncesi dönemde son zamanlarda çalışır, bu da biyoloji dersindeki başarıyı oldukça düşürür. Aslında, ezberden kaçınarak, mantığı oturtulmaya çalışıldığı takdirde biyoloji çok zevkli bir derstir.  Ama mantığa oturtmak ve bilgilerin kalıcılığını sağlamak biraz emek  ve zaman ister. Bunun için öncelikli olarak biyoloji dersine olan önyargının aşılması gerekmektedir, biyoloji kısa zamanda , ezber yaparak öğrenebilecek, çok kolay bir ders değildir. Aksine biyoloji sistemli bir şekilde çalışılması gereken, periyodik bir şekilde tekrar isteyen, emek isteyen bir derstir.

Biyoloji dersi çalışma teknikleri nelerdir?

Biyoloji dersine verimli çalışabilmek için öncelikli olarak konuyu ana hatlarıyla bir okumak gerekir, eger bu ön hazırlık ders öncesi yapılırsa , ders esnasında konunun daha iyi anlaşılmasına olanak sağlar. Konu bütün olarak okunduktan sonra, parçalara ayrılarak ayrıntılı bir şekilde çalışılmalıdır. Çalışma sırasında not tutmak,konunun özetini çıkarmak, önemli yerlerin altını çizmek, gerekirse farklı kaynaktan bilgiler edinmek, öğrenciyi aktif kılacağından dolayı, verimi arttırır. Bu en önemli çalışma yöntemlerinden birisidir.

Semerci (1999), öğrenmenin kalıcılığının aktif duyu organı sayısı ile ilgili olduğunu belirmiştir. İnsan gördüklerini %10 , duyduklarını %20, hem işitip hem gördüklerini %50, hem uygulayıp hem ifade ettiklerini  %90 oranında hatırlar. Bu yüzden daha kalıcı öğrenmeler sağlayabilmek adına , dersi dikkatli bir şekilde dinlemeli, not almalı, görsel sembollerden yaralanmalı, konuyu kendi cümleleriyle ifade ederek özet çıkarmalı ve düzenli tekrar yapılmalıdır.

 

Elvan Bükülmez

Elvan Bükülmez 'Eğitim Uzmanı & Oyuncu'

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir