Türkçe dersine nasıl çalışmalıyım?
Türkçe dersine çalışma planımız soruların şeklini ve tarzını ele almakla başlamalıdır. Genelde branş öğretmenlerine sorulduğu zaman karşımıza farklı oranlarda ağırlık gelmektedir. Sözcük anlamı, dil bilgisi, paragraf bilgisi ve edebiyat konu başlıkları olarak ele alınabilir. Dil bilgisi ve konularla ilgili ayrıntılı bilgiler bilinmeden soruyu çözmeye başlamamak en iyi yöntemdir.
Türkçe, dil bilgisi, paragraf ve edebiyat hepsi birbirinin devamıdır. Yorum yeteneği, okuduğunu anlama, sözel yeteneğinin geliştirilmesi ile alakalıdır. Sözel yeteneği geliştirmek için bolca kitap okumak gerekmektedir. Bilgi eksikliklerini gidermiş öğrenciler konu çalışmanın yanı sıra bolca paragraf soruları çözmelidirler.
Edebiyat soruları da bilgi esaslı olup öncelikle konuyu çalışmakla alakalıdır. Burada ezber yapmaktan öte biraz yazar, şair ve türlerle alakalı okumalar yapmanın da faydası olacaktır. Kısa özetler, biyografiler okumak ve dönemlerin tarihsel özelliklerini irdelemek daha iyi bir şekilde kavramayı sağlayacaktır.
Çok kitap okumanın ve kitap okumayla birlikte Türkçe’yi yorumlamanın edebiyatımıza iyi netler yapmaya katkı sağlayacağı ortadadır. Kitap okumak, metin okuma ve uzun metinleri daha kolay algılama sonucu doğurur. Bunun yanı sıra yorum kabiliyetini de geliştirir. Sorular uzun ben bu soruyu yapamam demeden, uzun soruları okumaya çalışmalı ve çözümleri geliştirmeliyiz. Bu şekilde Türkçe netlerini daha iyi bir noktaya getirebiliriz.